Imasuli

Szerényen jön az Isten [+]

2010. december 24. 8:32 / Kerub

Éjféli mise a Szent István Bazilikában: lézengő, telefonnal fotózó, halkan vagy félhangosan beszélgető, olykor egymás ölében ülő fiatalok és kevésbé fiatalok. A szertartásos felállásokat, térdeléseket egymásra pillantva, kissé sután követik, a közös imák se mennek nagyon. De a templom szép. Méltóságos tér, gyönyörű kandeláberek és szobrok, orgonaszó. Esztétiaki élmény.

Ha úgy tetszik, az éjféli mise a legnagyobb missziós lehetőség; az egy templomtérre jutó ateisták (na jó: nem gyakorló keresztények) száma az évnek ebben az egy órájában tetőzik. Nincs is vele baj. Ha háromszázból egy eljut a születés jelentéséig — megérte.

A születés evangéliumi történetében az ajándékozás vagy a királyok látogatása nem a legfontosabb elem, pedig ezt tanuljuk el legkönnyebben egészen fiatalon. A modern körülmények között játszott betlehemezésben, erre emlékezünk az ajándékozásban. Tény: ezt a legkönnyebb eljátszani. Ha újraolvassuk a történetet, persze világos, hogy a Megváltó születése szerény és mélyen gondolkodtató.

Szerényen jön az Isten. Alkalmi búvóhelyre. „Pólyába takarta őt és jászolba fektette.”(Luk. 2, 7) Állatok közé, nincstelenként, titokban.

Mélyen elgondolkodtató; nem is emlegetik homiliák alkalmával, nem mondjuk egymásnak sem, amikor meséljük a történetet, ám az egyszerű sorok következtetése megdöbbentő: az ember nem akarja beengedni az Istent a világába. „...mert nem kaptak helyet a szálláson” Leképezzük, értelmezzük ezt korunkban? Nincs hely a várandós anyának. Nincs hely megváltó gyermekének. Nincs helye az Istennek. Milyen kor, milyen világ, ahol nem akarják a születést, ahol nincs ember, aki befogadná a fényt?

Legyünk díszben karácsonykor, de ne legyen dísz tartalom nélkül. Legyen bennünk ajándékozási kedv, de tanuljuk meg lélekkel tenni.

Legyünk szerényebbek.

Cimkék: karácsony

Leírás

„...s odaadom cserébe egyetlen földi értékem: személytelen világjobbító filozofálgatásom.”

Minden hétfőn.

Keresés

Keres

Cimkék

állatok (1), adni (1), ajánló (1), alázat (1), ószövetség (1), értelmiség (1), üldöztetés (1), bölcsesség (1), bűn (4), boldogság (1), cigányok (1), erő (1), fájdalom (2), félelem (1), felelősség (1), gonosz (1), gyengeség (2), gyermek (2), hála (1), halál (3), hallani (1), harag (1), húsvét (2), hit (1), hitetlenség (1), ima (6), imasuli (1), káromlás (1), karácsony (1), kegyelem (1), kirekesztés (1), lélek (5), levegőoszlopok (2), meditáció (1), megbocsátás (1), megtérés (1), mennyország (1), mese (1), miatyánk (1), nagyság (1), paradicsom (1), pogányság (1), rohanás (1), sátán (3), számmisztika (1), szentek (2), szentháromság (1), szentmise (2), szentség (1), szenvedés (2), szerencse (1), szeretet (1), tanítványok (1), túlvilág (1), teremtés (1), tisztítótűz (1), titok (1), tudás (1), világ (1)

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN